Wat te doen als je overgewicht hebt, risico hebt op het krijgen van zwangerschapsdiabetes of eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad?
Kom in actie en probeer te voorkomen dat je onnodig kilo’s aankomt en of zwangerschapsdiabetes krijgt. Let op wat je eet en beweeg meer.
Geen betere reden dan nu!
Je hebt geen betere reden om een gezonde leefstijl te hebben dan nu. Voedingsgewoonten zijn vaak vaste patronen maar ze zijn niet onmogelijk om aan te passen. Een gezond voedingspatroon bestaat uit het dagelijks eten van verschillende soorten groenten, fruit (maximaal 2 stuks, in fruit zit veel suiker), (vette) vis en volkorenproducten.
Doe het samen
Meld je aan voor ondersteunende zorg en begeleiding van voedings- en leefstijlcoach en diëtiste Yosta. De begeleiding wordt vergoed uit je basisverzekering en is er voor jou en je baby. Je kunt vrijblijvend kennismaken en een afspraak maken via de website: bravocado.nu
Samen met haar maak je een gezond schema waar jij achterstaat en zij kan jou laten zien, met behulp van bloedwaarden, wat er verbetert. Dit gaat jou waarschijnlijk helpen om het goed vol te houden en er anders naar te gaan kijken.
Wanneer je mama bent zul jij het grote voorbeeld zijn voor je kind. Je kind zal de eetgewoontes van jou en je partner nadoen.
Dus, goed voorbeeld doet goed volgen!
Tips voor een gezonder voedingspatroon
Spreid je maaltijden over de dag en kies zoveel mogelijk gezond. Frisdrank bevat meer suiker dan je denkt, kies een betere optie.
- Eet zo min mogelijk verzadigde dierlijke vetten zoals boter, vette kaas en vet vlees. Olijfolie en omega-3 vetzuren (in vette vis) zijn ‘goede vetten’ en kun je wel eten.
- In plaats van drie grote maaltijden is het beter om zes kleinere, maaltijden te nemen en deze te spreiden over de hele dag, en iets kleins voor het slapen gaan.
- De meeste zwangeren snoepen graag, maar probeer toch zo min mogelijk suiker te eten. Voeg zelf nergens suiker aan toe.
- Probeer iets anders te nemen dan koekjes, taart, chocolade. Bijvoorbeeld fruit (niet meer dan 2 stuks) of een volkoren cracker.
- Eet geen producten waar transvetten in zitten zoals chips, patat, kroketten en andere frituurproducten.
Weinig energie? Zelf een simpele en gezonde maaltijd koken, is veel gezonder dan een snelle opwarm- maaltijd. Veel van deze maaltijden zitten vol met zout, toegevoegde suikers en vetten. Deze producten zorgen ervoor dat je snel een glucosepiek krijgt.
Kom in beweging!
Kom in beweging. Een bevalling is een ongetrainde marathon. Je kunt begrijpen dat wanneer je conditie goed is dit positief bijdraagt aan het verloop van de bevalling. Weet ook dat iedere kilo die je aankomt betekent dat er ook krachtverlies is tijdens zwangerschap en bevalling (het kost meer energie). Beweeg vooral na de avondmaaltijd en minstens een half uur per dag. Beweeg buiten, maar ook binnen kun je online oefeningen volgen.
Kijk of er in je buurt een mogelijkheid is om te bewegen, of kijk op deze websites:
- Zoek een buurtsportcoach: buurtsportcoachdenhaag.nl
- Mom in Balance – outdoor workouts
- CJG Den Haag – zwangerschapsyoga en -fitness
- Buurthuis Mandelaplein: Damesfitness (alleen voor vrouwen) mandelaplein.nl
Let goed op dat je genoeg eiwitten, foliumzuur, ijzer, kalk en de nodige vitaminen en mineralen binnen krijgt. Bijvoorbeeld door een voedingssupplement te slikken speciaal voor zwangere vrouwen.
Tot slot nog een video met duidelijke uitleg over zwangerschapsdiabetes en voeding.