Gevolgen

gevolgen van zwangerschapsdiabetes.

Je baby krijgt via de placenta voedingsstoffen uit jouw bloed. Bij zwangerschapsdiabetes is er teveel suiker in het bloed en krijgt de baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Dit kan de groei van het kind zodanig beïnvloeden dat er een grote kans op een verhoogd geboortegewicht (macrosomie) bestaat.

Gevolgen voor de baby, grotere kans op:

  • Schouderdystocie: Als schouders van de baby moeilijker geboren worden.
  • Geboorte door middel van een keizersnede (sectio)
  • Een suiker tekort bij de baby na de geboorte (hypoglykemie).

Gevolgen voor de moeder, grotere kans op:

  • Een inleiding en of keizersnede (later op gang komen van de borstvoeding)
  • Bloeddrukproblemen (Hypertensie) en Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)
  • Krijgen van diabetes type 2 in de jaren na de zwangerschap (50% <5 jaar)
  • Een volgende zwangerschap een herhalingskans 30% tot 84% en circa 75% indien insuline is gebruikt.

Behandeling

Bij de meeste vrouwen (80-90%) kan zwangerschapsdiabetes behandeld worden met dieet- en beweegadvies. Een kleinere groep (10-20%) van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes heeft suiker verlagende medicijnen nodig, zoals insuline. De leefstijlcoach of diëtist geeft je adviezen. Hiermee kun je je bloedglucosewaarden meestal binnen de normale waarden krijgen.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die door behandeling met dieet een goed gereguleerde suiker stofwisseling hebben en die geen groot kind (macrosoom) verwachten, kunnen op dezelfde manier in de zwangerschap begeleid worden als vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die worden behandeld met insuline hebben een medische indicatie en worden eerder ingeleid om complicaties te voorkomen.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes door middel van een dieet gecombineerd met bewegen, verkleint het risico op problemen!

Voorkomen van borstvoedingsproblemen

Baby’s zijn het eerste uur na de geboorte erg wakker en alert en brengen de borstvoedingsproductie zelf op gang. Na een keizersnede kan de baby niet binnen het uur aangelegd worden waardoor de productie vaak later op gang komt. Bovendien zijn de baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes vaak zwaarder en meer gewend aan veel suikers in het bloed waardoor de kinderarts boven een bepaald gewicht het advies geeft voor bijvoeding (dit is flesvoeding aangevuld met eventueel gekolfde borstvoeding)
Wil je ervoor zorgen dat je baby zo snel mogelijk na de keizersnede een beetje borstvoeding krijgt, dan kun je overwegen vanaf 37 weken zwangerschap met je handen je borsten te kolven. De druppels die eruit komen, kun je opvangen en invriezen. Die eerste druppeltjes voormelk (colostrum) zijn erg belangrijk, ze bevatten alle belangrijke voedingsstoffen en veel suiker.
Overleg met je verloskundige als je denkt dat het voor jou handig is om vooraf al te beginnen met kolven.

Heb je hulp of advies nodig? Rita en Pauline gecertificeerde borstvoedingscoaches bij Ella verloskundige zorg. Zij kunnen al je vragen beantwoorden over borstvoeding en je ondersteunen en adviseren. Maak een afspraak via de assistente van Ella. Tel: 070 3606286.
Dit is een gratis service voor cliënten van Ella.

Meer informatie over Kolven bij een keizersnede: lalecheleague.nl en op het youtube kanaal van Ella nog een video over kolven met de hand

Scroll naar boven