Informatie

Wat is zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum?

Bloedsuikers worden geregeld door het hormoon insuline.

Insuline is nodig om Koolhydraten uit je eten om te zetten in energie voor je cellen. Die energie gebruik je om te bewegen, praten, denken etc. Tijdens een zwangerschap maakt jouw lichaam extra insuline aan omdat het harder moet werken en de zwangerschapshormonen het hormoon insuline tegenwerken.

Er is dus meer insuline nodig in de zwangerschap. Wanneer je lichaam niet in staat is om voldoende insuline aan te maken dan stijgt het suiker gehalte in je bloed. Dit noemen we zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum). Er is teveel suiker in je bloed, en dat komt ook bij je baby terecht.
Teveel suiker in je bloed kan op korte én lange termijn een ongunstige invloed hebben op de gezondheid van de (ongeboren) baby en moeder. En daarnaast ook op de zwangerschap én bevalling. Lees daarover meer bij gevolgen.

Wat voor klachten heb je bij zwangerschapsdiabetes?

Er zijn een aantal klachten (symptomen) die passen bij zwangerschapsdiabetes

  • Meer dorst dan normaal
  • Vaker plassen
  • Vermoeidheid
  • De groei van de baby en/of buik loopt voor op normale groei
  • Grotere gewichtstoename dan normaal

Nog vaker merk je eigenlijk helemaal niets en heb je geen klachten. Immers, als je zwanger bent ben je wel vaker moe en kom je ook in gewicht aan.
In Nederland is het advies om te gaan testen als je klachten hebt en of risico hebt op zwangerschapsdiabetes.

Risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes

Onderzoek toont aan dat er een aantal risico factoren zijn waardoor de kans op het krijgen van zwangerschapsdiabetes behoorlijk groter is.
Je hebt meer kans op Zwangerschapsdiabetes als:

  • Je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • Je eerder een zware baby kreeg (meer dan 4500 gram)
  • Je al aan het begin van de zwangerschap overgewicht hebt (een BMI hoger dan 30)
  • Je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
  • Je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst bent
  • Je bloedsuiker al in het begin van de zwangerschap te hoog is
  • Je polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt (Er groeien dan Cystes op je eierstokken)

Zwangeren met één of meer van deze factoren hebben meer kans, tot 24% 1) op het krijgen van diabetes in de zwangerschap.
Als een zwangere géén risicofactoren heeft dan wordt de kans geschat op 2-5 % 2)

De Orale Glucose Tolerantie Test OGTT

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de meeste betrouwbare manier om zwangerschapsdiabetes op te sporen is met een zogenaamde Glucose Tolerantie Test. 4)5)
In het begin van de zwangerschap wordt bij iedereen een het suikergehalte in het bloed bepaald (niet nuchter). Indien je tot een risicogroep behoort zal bij 16 en/of 24 weken zwangerschapsduur een OGTT test worden afgenomen.

Nuchter is: vanaf 22:00 uur de avond vóór de test niet meer eten of drinken.

Bij een OGTT wordt nuchter de glucose bepaald. Daarna krijg je een suikerdrankje (oplossing van 75 gr suiker). Na twee uur rust wordt de suikerwaarde weer opnieuw bepaald (geprikt).
Wanneer een van de waarden, of beiden, hoger is dan de normale waarden dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes.

Normale waarde en drempelwaarde voor Zwangerschapsdiabetes

Normaal waarde nuchterMinder dan 6,1 mmol/l
Normaal waarde na 2 uurMinder dan 7, 8 mmol/l

Tot slot nog een informatiefilm over zwangerschapsdiabetes:

Informatiebronnen:
1)Ilse J. Arendz, Peter H.N. Oomen, Albert Wolthuis, Nienke M. van der Velde, Janna A. Kroese, Ingrid van der Veen, Nic J.G.M. Veeger en Taeke Spinder. 2013 Ntvg
2) NICE-guideline Diabetes in pregnancy: management from preconception to the postnatal period. Londen: NICE, 2015.
4) Catalano PM, Avallone DA, Drago NM, Amini SB. Reproducibility of the oral glucose tolerance test in pregnant women. Am J Obstet Gynecol. 1993;169:874-81 Medline.
5) Harlass FE, Brady K, Read JA. Reproducibility of the oral glucose tolerance test in pregnancy. Am J Obstet Gynecol. 1991;164:564-8 Medline.


Scroll naar boven